top of page

Gehuchten Vorselaar

HISTORISCHE GEHUCHTEN

Vorselaar heeft historisch tal van sterke gehuchten. Buiten de Plaetse (het dorpscentrum), zijn er het Sassenhout, Vispluk en Pallaaraard. Ook het gehucht Pallaaraard had enkele woonkernen zoals het Pallaar zelf, het Vroegeind en ook de ‘Lovenhoek’, waar tot in het midden van vorige eeuw een tiental huizen stonden. De kapel en de oude schuur onder de majestueuze eik zijn nog getuigen van de gemeenschap die hier ooit woonde. Die woonkern was door een ‘kerkepad’ verbonden met de parochiekerk. Wanneer de laatste sacramenten op de Lovenhoek moesten toegediend worden, hadden de priester en de misdienaar een stevige wandeling door weer en wind voor de boeg. 

JAGERS EN STROPERS

De Lovenhoek was ook de uitverkoren plek voor jagers en stropers. Er was een café met de sprekende naam ‘In den loozen weireld’ en er werd jenever gestookt. Kortom, alle aspecten van het leven kwamen er aan bod. De naam ‘Loven’- hoek verwijst naar Leuven. Waarschijnlijk was het domein ooit eigendom van een Leuvense religieuze orde.

NATUURGEBIED

In 2007 werd de Lovenhoek aangekocht en opengesteld door Natuurpunt. Daardoor is de bescherming van de schitterende natuur en de rust van dit uniek stuk oud Vorselaar verzekerd.

Info:

https://www.vorselaar.be/toerisme/ontdekken/bezienswaardigheden/strateneinde

https://www.vorselaar.be/toerisme/ontdekken/bezienswaardigheden/kapelletjes-gehuchten

https://www.vorselaar.be/over-de-gemeente/bezienswaardigheden/natuurgebied-lovenhoek

https://www.vorselaar.be/toerisme/ontdekken/natuur

bottom of page