top of page

Markt en kaak

Het Vorselaars driehoekig marktplein heeft vermoedelijk een Frankische oorsprong. Vroeger was er op de markt een poel, of ‘Penseput’, die later is vervangen door een statige pomp. Deze pomp werd in 2017 in ere hersteld, tijdens de viering van 900 jaar Vorselaar. Een andere Vorselaarse bezienswaardigheid is de schandpaal, of ‘kaak’.

 

Toenmalig dorpsheer, graaf van de Werve, richtte deze in 1759 op. Vóór de Franse revolutie stond bovenop de kaak nog zijn wapenschild. Hij wilde aan heel het dorp en aan alle voorbijgangers duidelijk maken dat hij de rechtsmacht in Vorselaar bezat. De Franse revolutie maakte hieraan een eind: het wapenschild werd weggenomen.

Werd deze schandpaal voor terechtstellingen gebruikt? Waarschijnlijk niet vaak. Toch vermelden de archieven dat in de zomer van 1783 een jonge moordenaar een wrede executie kreeg op dit marktplein.

Hij werd op de Plaetse (de oude benaming van dit marktplein) op een rad gebonden, vervolgens gewurgd, geradbraakt en de keel doorgesneden. Als voorbeeld voor anderen werd zijn lijk aan de kaak tentoongesteld ...

Ook tijdens de repressie na WOII zou het woedende volk de schandpaal gebruikt hebben.

Info:

bottom of page