top of page

Huis van Bockstal

HOEKHUIS

Dit hoekhuis, met de typische kenmerken van de nieuwe zakelijkheid, werd in de jaren 1930 gebouwd in opdracht van dokter Van Bockstal. Dokter Frans-Jozef Emiel Van Bockstal werd geboren in het Brabantse Sint-KwintensLennik in 1904. 

TBC EN PENICILLINE

In de jaren twintig van de vorige eeuw kwamen er in de Kempen talrijke gevallen van TBC voor. Eerwaarde Moeder Kostka (Joanna Sencie) van het nabijgelegen klooster ging via haar netwerk op zoek naar een goede dokter vermits er in Vorselaar nog geen geneesheer was. Op die manier werd haar Frans-Jozef Emiel Van Bockstal geadviseerd, die in 1928 als jonge huisdokter naar Vorselaar kwam. Dokter Van Bockstal voldeed ruimschoots aan de verwachtingen. Hij volgde met aandacht de medische vooruitgang en ging tot het uiterste voor zijn patiënten. Zo nam hij voor een doodzieke Vorselaarse patiënte contact op met het Engels leger en bekwam hij penicilline, dat toen nog niet was vrijgegeven omdat het nog in de testfase zat. Op die manier was hij de eerste dokter in België die dit geneesmiddel in de praktijk toepaste. 

HUISBEZOEKEN

Dokter Van Bockstal was een opgemerkt figuur die zijn huisbezoeken per fiets, met de moto of met zijn gekende Volkswagen aflegde. Daarenboven was hij een uitstekend fotograaf die, ook op dit vlak, de nieuwe technologische ontwikkelingen op de voet volgde. Hij overleed in Turnhout in 1987 en werd op het Vorselaarse kerkhof begraven.

bottom of page