top of page

Kerk en gedenkteken Mie Broos

Oude archieven leren ons dat er in Vorselaar reeds in 1123 een kerkgebouw bestond. Deze Sint-Pieterskerk was in de Middeleeuwen een ‘volle kerk’; dochterkerken waren Lille, Poederlee en Wechelderzande. Naar alle waarschijnlijkheid was het oude kerkgebouw in ijzersteen opgetrokken. Op 2de Pinksterdag 1606 werd de kerktoren door een orkaan omver geblazen en op de kerkbeuk en het koor geworpen. Door de godsdienstoorlogen liet de herstelling lang op zich wachten. Pas in 1631 kreeg de kerk een nieuwe toren : een ‘schoone hooge naalde’ (met peer en vaangaten en vier hoektorentjes met windvaantjes boven het steenwerk).

 

GEEN HONDEN BINNEN GODS TEMPEL

De huidige hoofdingang van de kerk dateert van 1780. Let op de in steen gehouwen terechtwijziging van de pastoor aan zijn gelovigen: ‘Geen honden binnen Gods tempel’. Omstreeks 1839 kende Vorselaar een bevolkingsgroei en werden de twee zijbeuken aangebouwd. Rond de kerk lag destijds het kerkhof, waar onder andere Mie Broos werd begraven.  

MIE BROOS

Mie Broos werd in Vorselaar geboren in 1839 als Maria Van Loock en overleed in 1927. Zij was een Vorselaarse volksgenezeres die wijd en zijd bekend was om haar zalven, voornamelijk tegen huidziekten. Haar deskundigheid, gekoppeld aan een zeer grote menslievendheid, bracht veel zieken naar het Vorselaars Heiken, waar ze woonde. In de schaduw van de kerk, ongeveer op de plaats waar zij begraven was, werd een gedenksteen voor haar opgericht.

 

Meer info op: 

https://www.vorselaar.be/toerisme/ontdekken/bezienswaardigheden/kerk

https://www.vorselaar.be/toerisme/ontdekken/bezienswaardigheden/beelden

bottom of page